A kortársak és Jókai Mór

Géczi János: Nem írva szeretem az életet

(http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/4476) – interjú az íróval

OZJókai Mór 185. születésnapja van ma. Író vagy, és az író olvasmányos és kevésbé olvasmányos írók csecsét szopja fiatalon, tanul, lop, igazít. Hatott rád Jókai romantikája, illetve ahogyan nevezik: realista romantikája?
Géczi János: Nem, cseppet sem. Engem többnyire untatott szinte valamennyi Jókai-szöveg, amit kamaszként olvastam. Az idegesített benne (szégyen ide vagy oda), hogy elképesztően jól értesült író: mindent tud a hőseiről, a történetről, a cselekvésekről. És érzékelteti, velem az olvasóval, hogy ő beavatott – én pedig csüggjek rajta, azaz a mondatain.

OZMegpróbálkoztál “Jókai-regény”, de ha nem is regény, elbeszélés írásával valamikor a távoli múltban?
GJ: Sosem. Bármennyire is másként látszik, én nem csak írva szeretem az életet. Amikor jól megy az írói sorsom, akkor se dolgozom a papiros felett napi 8-10 óránál többet.

OZJókai labdába rúg mostanában, amikor az irodalomra mint technikára, megjelenítésre, jellemábrázolásra gondolunk? Kizárt, hogy megszülethetett volna pl. egy hömpölygő ötvenhatos regény A kőszívű ember fiai modorában?
GJ: Jókai-módi magyar regény, ma?  Persze, hogy van. Nem is egy.

OZElőfordul manapság, hogy leveszel a polcról egy Jókait, melléfekszel?
GJ: Én Jókai mellett fekszem le. A válaszom indoklásául mondom, először is: Balatonfüreden elég gyakran megfordulok: s érzem, hogy egy zseniális író miként képes évszázaddal később is hatni. Tudod, amikor a rianás a Balaton jegén kezdődik el, s néhány pillanat múlva a Jókai-villát rengeti meg, majd áthasítja az Aranyembert, az nagyszerű pillanat! Másodszor: nincs hét, hogy ne menjek el Jókai budai villája mellett, kocsival, gyalog, kutyával vagy egyedül. Most éppen oda köt a sorsom, a villa közelében élek, remélem sokáig, ezért aztán Jókai nagyon is izgat. Kutatom a kertje sorsát, arról olvasok, hogy miként gondozta a növényeit, s milyen rózsafái voltak. Nézem, hogy válik semmivé e kert, és értetlenkedem.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük