Kolostorok és kertek

Régi-Új Magyar Építészet, 2012. 2.

Veszprémet a parkok és a kertek városának tekintik, hiszen a domborzati adottságai miatt és a városlakók buzgalma eredményeként sok a természetes zöldfelülete. A kertek intim terei nem hogy a városlátogatók, de gyakran a helyiek számára is ismeretlenek maradnak: a vár kanonokpalotáinak és épületeinek terjedelmes függőkertjei sosem voltak nyilvánosak. Az egykor ékes ligetek és sétaparkok építészetileg és növényállományukban lepusztultak. Ezek némelyikének rekonstrukciója és a részek összekapcsolásával történő, 2009-2010 között lezajlott továbbfejlesztése valósult meg az Európai Uniós forrástámogatású Kolostorok és kertek projekt.

A fejlesztés 12 hektárnyi területet érintett, a Séd patak által megjelölt 2,3 kilométer hosszúságban. A veszprémi fennsík szintjébe mélyen bevésett patakvölgy galériaerdejét eredetileg, mint sértetlen részein ma is, dús füzes-égeres ligetek borítják, amelyet hevesebb esőzések alkalmával elborít a víz. A meder szabályozásával egyidejűleg alakították ki egykor azt az ökofolyosónak elgondolt, de az érintetlenségét elvesztő, hol keskeny, hol tágas térséggé terülő patakpartot, amelynek fő szakasza a várat és az állatkertet köti össze, de immár nyugaton a püspöki nyaralóig, keleten pedig a jezsuita kolostor romjáig húzódik. A közpark turisztikai háttérterületként a vár alatti völgyalj s a Viadukt alatt megnyíló Veszprémvölgy bebarangolását teszi lehetővé, s egyetlen sétaútra fűzi fel a barokk – a vendéglátó helységként működő – püspöki nyári lakot, a helyiek által mindig kedvelt sétateret, a Szerelem-szigetet, az Árpádházi Szent Margit neveltetési helyeként ismert domonkos kolostor maradványát, a Margit-romokat, a Viaduktot, az oldalt nyíló Fejesvölgybe húzódó Állatkertet, az egykori, csónakázó tóval is rendelkező Vidámparkot és a Veszprémvölgyi apácakolostor és a rendezvényhelyszínként használt jezsuita templom romját. A kanyargó patak partján átalakított, a természeti és építészeti látványokat ígérő gyalogos sétány, az értékes történeti emlékek, a kitűnő felszereltségű játszóterek és a kerékpáros közlekedésre lehetőséget adó utak és az árnyasságuktól legtöbb helyen megfosztott pihenőterek gyereknek s felnőttnek egyaránt biztosítják az aktív kikapcsolódást.

A helyszín, a városi igényesség és a projekt nagysága egyként lehetővé tette a nyugat-európai történelmi kisvárosoknál is megszokott, nagyvonalú és a visszafogottság ellenére célszerűen elegáns térkialakítást és a köztéri bútorzatot. S ugyan a tervek pompás jövőt előlegeznek, az anyaghasználat és a kivitelezés során egyre-másra igénytelen, többször hitvány megoldásokat választanak az érintettek. Bár az egyes, a látvány illetve a történeti érték okán centrumba kerülő helyszínek megválasztása kitűnő, a kialakításuk fantáziátlan és az építmények minősége problémás lett. Terjedelmes hibalista állítható össze, s ennek néhány példája álljon itt: a Benedek-hegy jellegzetes vöröskőlépcsőjét szürke kősávval szegélyezik és a lépcsősor reprezentativitását ígérő csiszolt, nemes kövei azonban egyetlen tél alatt szétrepednek, a viadukt alá vezető, gyöngykaviccsal éppen csak felszórt szakasz sétára alkalmatlan, a burkolatok nem a terv szerinti anyagból készülnek és silányak, az intim terek száma csekély, a Margit-romnál kialakított szökőkút és csatornarendszer kizárólag a várfokról nyújt helyénvaló látványt. Általában fantáziátlanok a növényágyások, fákban és virágos cserjékben szegény, támszerkezeteket nem alkalmazó s bántóan szakszerűtlen, a helyi sajátosságokat nélkülöző a növénykiültetés. Több sétaszakaszon az eredeti növényzet megidézésre sem nyílik alkalom, máshol sivár marad a sétaút szegélye. A Szerelem-sziget egyik oldalában nem kellően gondozott magánkertek ékelődnek a parkba. Kétségtelen, hogy a magas tervezési, kivitelezési és járulékos költségek eredményeként született ez a megvalósítása során egyszerűbbé váló ezért az összességében felemás, minőségileg nagyszámú ponton kétséges, időt nem álló sétapark.

 

Kolostorok és kertek (2009-2010)

Közép-Dunántúli Operatív Program 2.1.1/A-2008

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával

A projekt lebonyolítója a VeszprémBer Zrt. – Aditus Zrt. Konzorcium.

A közreműködő szervezet a VÁTI Nonprofit Kft. Közép-dunántúli Területi Iroda

A beruházó Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tervező: Adu Építész Iroda

Kivitelező: Vemév-Szer Kft.

Teljes projekt költségvetése: 1 258 225 000 ,- Ft. Támogatás: 859 806 234 ,- Ft (ÚMFT, Közép-dunántúli Operatív Program 2.1.1/A) Önerő: 398 418 766 ,- Ft.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük